Fotostudie i hjemmet: hund, nisse, jul, lys og softbox
Louis står for skud. Utålmodigt afventende på sin godbid. Jeg har opsat lys, fotobaggrund, softbox, julelys, speedlight og mit kamera.
Man kan opnå meget, når man modificere baggrunden. Det kan du naturligvis også gøre digitalt – men det kræver en bagetid i fx Photoshop. Her har jeg gjort tingene fysisk; brugt tid på at opstille og finpudse, den scene, jeg ville skabe.
En lille pointe man kan drage ud af det er, at fotografi netop også handler om at bygge/skabe/danne. Det taler vi ofte om i et faktisk fotografi javist, men det omkringliggende, der gør, at du kan skabe et enestående fotografi med dit spejlreflekskamera eller mirrorless – eller mobilkamera – er ligeledes noget, der er værd at bruge krudt på. Det er sjovt og en del af din kreative process.
Ovenfor kan du danne et indtryk af opsætningen. Det er blot en juledug, der er spændt omkring et tøjstativ. Vigtigt er at huske fotostudie-anatomien; udstræk dugen. Jeg valgte at hænge julelys op i baggrunden og udnytte min lave dybdeskarphed. Det ser altid flot ud og passer ind i den juleatmosfære, jeg sigtede efter.
Jeg brugte en nisse, der farvemæssigt figurerer temmelig godt ind qua dens røde og brunlige dele.
Jeg har i Lightroom indsat et mørkt omrids. Igen er mit fokus det udtryk jeg leder efter.
Jeg har et objektiv på 70 mm. påsat. Det medgiver at jeg ved blænde 3.5 kan få den baggrund, du ser til på fotografiet. Jeg har bevidst placeret ham cirka 1 meter fra baggrunden – det bidrager ligeså til denne dybdeskarphed. Havde jeg haft en anden type sensor – fx en FX – ville jeg være nødsaget til, at flytte mig tættere på ham eller vælge en større brændvidde. Her er kameraet dog udstyret med en DX-sensor.
Den her speedlight er forbundet til et trådløst afsender- og modtagersystem. På den måde kan jeg indsætte min speedlight i en softbox, der affyres, når jeg trykker på eksponeringsknappen på mit kamera. Det er genialt.
Du skal tænke fleksibilitet, der er i højsæde her. Jeg undgår at min speedlight sidder på mit kamera. Lyset Louis’ rammes af kommer fra højre side – der, hvor softbox’en er placeret. Jeg kan simpelthen arbejde med solen – mit lys og bestemme hvorfra der skal skinne. Jeg kunne også bruge en tilfældig lampe, der har en tilstrækkelig lux. Der er naturligvis variabler at tage højde for; afstand til dit objekt ift. din lyskilde.
Slutteligt er det vigtigste at sætte dine ideer løs. Tænk over forskellige måder, at konstruere din scene og afprøv forskellige brændvidder. Hvis du kaster dig ud i et hjemmestudie behøver du ikke nødvendigvis, at slukke dit almindelige lys, der er i rummet. Det kan sagtens være, at det understøtter scenen.
God fornøjelse.
Spejlløst eller spejl?
I de senere år, er det spejlløse kamera dukket frem. I begyndelse havde det nogle børnesygdommen, men disse er der i dag ret godt styr
Foto: Lyset som din magt
Det er bredt kendt, at lys er essentielt i fotografering og at et motiv egentlig ikke findes, hvis der ikke findes lys. Din hjerne er
Sådan laver du en serie på Instagram
https://youtu.be/pVlPUVqItew Afspil videoen og lær hvordan man laver en flow-serie på Instagram. I denne guide bruges Photoshop og Lightroom, men andre programmer kan også bruges