Lysmåleren: Lysets Måling I Dit Kamera (video)

Sådan måler dit kamera lyset - på flere måder

Nutidens digitale kameraer er avancerede. Lyset som falder ind på sensoren bliver målt af en lysmåler og denne lysmåler måler endda på forskellige måder. Det er relevant at vide hvis du vil opnå mere kontrol over dine motiver. Se videoen og lær hvilke forskellige måder dit kamera arbejder på, når det handler om lys. 

De forskellige kameramærker kalder lysmålingerne noget forskelligt. I videoen ovenfor tages der udgangspunkt i Nikon’s terminologi. Canon og Sony benævner fx. Matrix-målingen (Nikon’s betegnelse) Evaluative Metering og Multi Segment-Metering. Det er ganske enkelt dejligt forvirrende, men tag ikke fejl – de har samme funktion. 

Hvorfor er det vigtigt? 
Når du aflæser dit kameras lysmåling skal du kunne stole på målingen. Hvis dette ikke er tilfældet vil dit motiv blive eksponeret forkert – og du skal skyde igen. Udgangspunktet for målingen sker via kameraets forskellige måder at måle lyset på. Kameraet er konstrueret til – meget firkantet – at opdele dit motiv i områder. 

Matrix-målingen analyserer hele dit motiv og finder det bedst passende lysindfald. Målingen som sker på et splitsekund gives videre til lukketiden, ISO’en og blænden, som justeres i henhold til målingen – mere eller mindre lys. Wupti – fotografen tager sit fotografi. Alt dette sker i Automode. 

Hvis fotografiet fx. er blevet for mørkt skyldes det, at lysmåleren har analyseret “forkert” – men rigtigt ud fra dens udgangspunkt! Måske benytter den spot-målingen og du ved en solnedgang sigter mod solen – som er meget lys – så vil den dæmpe for lyset for at undgå, at solen overeksponeres. 

Se videoen ovenfor – det håber jeg giver dig mere sikkerhed. 

Facebook
LinkedIn
Email

book din fotograf nu