Eksporter korrekt fra Lightroom til internettet

Lær her, hvordan du eksporterer fotografier bedst, hvis de skal på internettet, hvor størrelse har en vigtig betydning. Fotografi: Lasse Hauritz 

Når fotografier skal sendes fra dit kamera, til computeren og videre til et behandlingsprogram, tapper det meget kraft på din computer – især hvis fotografiet er taget i RAW. Det sker fordi at et fotografi i RAW-format indeholder en masse mængde data, som kan bruges, når fotografiet skal redigeres. Finten er at få fotografiet til at fylde mindst muligt, når det skal eksporteres og sendes ud på nettet samtidig med, at det ser brugbart og ordenlig ud. 

Lightroom er i denne guide på engelsk. 

Du har nu behandlet dit fotografi færdig og du er klar til, at dele det med alle omkring dig. 

Find knappen Export og klik på den, som vist på øverste billede. Der popper en boks op, som kræver at du udfylder nogle felter. Vælg hvor dit fotografi skal gemmes – klik på Choose, når Specific folder er valgt.  Du kan – ikke en nødvendighed – oprette en Subfolder. Computeren opretter derved en mappe og gemmer fotografiet deri. 

Du kan også vælge at gemme din fil i en Subfolder. Det betyder at LR opretter en ny mappe på den lokation, hvor du vælger at gemme filen. Det er smart hvis du har en masse filer gem i den pågældende mappe og gerne vil organisere direkte fra LR. 

Du skal sætte din Quality til 0. Det medfører at din billedfil komprimeres mest muligt og altså fylder mindst muligt. 

Du vil ikke bemærke nogen mangler i dit foto, hvis du blot skal bruge det på nettet. 

Sørg desuden for at dit Color Space er sat til sRGB. 

Når du har udfyldt ovenstående, skal du skrive 240 i Resolution og vælge Pixels per inch.   

Du kan afslutningsvist tilføje et Watermark.  

Husk dog, at den fotografi-fil, du eksporterer nu, er i meget lav kvalitet og ikke egner sig til tryk, hvis du er nervøs for ophavskonflikter. Det er naturligvis en risiko, at folk stjæler dit fotografi og deler det til egen fordel på nettet, men det er i foto-regi ‘dårlig stil’ og hvis det sker, kan man ofte henvende sig til bøllen, der således bliver bedt om at fjerne det – eller kreditere dig.

Argumentet for at undlade et Watermark er, at det kan forstyrre fotografiet, men mærk efter og vurdér selv. 🙂

book din fotograf nu